FATCA

Objavljeno: 15.ožujka 2023.

Američka porezna administracija (IRS-Internal Revenue Service) izdala je obavijest (Notice 2023-11) o privremenom izuzeću od dostave američkog poreznog identifikacijskog broja (U.S. TIN) za izvještajne financijske institucije koje dostavljaju informacije Poreznoj upravi u skladu s Sporazumom između Vlade RH i Vlade SAD-a o unaprjeđenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi FATCA-e.

U slučajevima kada izvještajne financijske institucije iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti prikupiti američki identifikacijski broj (U.S. TIN) za postojeće račune, obvezne su postupati u skladu s obavijesti koju je izdala IRS.

Uvjeti za privremeno izuzeće od dostave U.S. TIN za postojeće račune i kodovi koji se mogu navoditi u FATCA XML datoteci umjesto U.S TIN dostupni su ovdje.

Privremena mjera izuzeća odnosi se na informacije koje se prikupljaju za 2022. (dostava informacija Poreznoj upravi do 30. lipnja 2023.), 2023. (dostava informacija Poreznoj upravi do 30. lipnja 2024.) i 2024. (dostava informacija Poreznoj upravi do 30. lipnja 2025.).​

Pročitajte više.​

​​