Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Cipra o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza

Objavljeno: 8.studenoga 2022.

Izaslanstva Republike Hrvatske i Republike Cipra održala su i završila pregovore za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Cipra o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza (dalje u tekstu: Ugovor). Pregovori između dva izaslanstva vođeni su u razdoblju od 1. do 3. studenoga 2022. u Nikoziji na čelu s voditeljem Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja u Poreznoj upravi Ministarstva financija Republike Hrvatske, Daliborom Legcom i voditeljicom Sektora za međunarodne porezne poslove u Poreznoj upravi Ministarstva financija Republike Cipra, Andrie Papageorgiou. 

Po uspješno završenim pregovorima, obje države će započeti vlastite unutarnje postupke kojima se omogućuje potpisivanje Ugovora i njegovo naknadno potvrđivanje u parlamentima obiju država. 

Nakon potvrđivanja i stupanja Ugovora na snagu, istim će se potaknuti nova te intenzivirati postojeća suradnja između dvije države. Ugovorom će se postići brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga, poboljšanje uvjeta za financijska ulaganja te povećanje stupnja ukupne gospodarstvene aktivnosti obiju država. 

Potrebno je istaknuti da će Republika Hrvatska, nakon potpisivanja, potvrđivanja i stupanja Ugovora na snagu, imati  u primjeni ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa svim državama članicama Europske unije.
Hrvatsko izaslanstvo činili su (s desna na lijevo) Željko Martinović, Dalibor Legac i Andreja Sertić Tomiček.

Dio ciparskog izaslanstva činile su (s lijeva na desno) Andrie Papageorgiou i Rena Makri.​


​​