Kazneno prijavljeni zbog utaje poreza od najmanje 7,6 milijuna kuna

Objavljeno: 19.svibnja 2022.

​Nakon provedene financijske istrage Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave podnio je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-u) kaznenu prijavu protiv devet fizičkih osoba zbog osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo utaje poreza ili carine i pomaganja u utaji poreza ili carine, te zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Višemjesečnim financijskim istraživanjem u suradnji s policijskim službenicima i koordinaciji USKOK-a, službenici Porezne uprave utvrdili su postojanje osnovane sumnje da su se prijavljene osobe, u  razdoblju od početka 2019. pa sve do sredine svibnja 2022. godine, udružile u cilju izbjegavanja plaćanja poreza i stjecanja nezakonite imovinske koristi. Naime, organizirano su koristile niz trgovačkih društava – nestajućih trgovaca u svrhu ispostavljanja nevjerodostojnih računa za isporuke koje uopće nisu ili su samo prividno obavljene, kako bi primatelj takvih računa neosnovano umanjio svoju obvezu PDV-a  i obvezu poreza na dobit i time se nezakonito okoristio.

Navedenim postupanjem protivno poreznim propisima Republike Hrvatske došlo je do oštećenja Državnog proračuna Republike Hrvatske po osnovi utajenog poreza na dodanu vrijednost i utajenog poreza na dobit u sveukupnom iznosu najmanje od 7.579.306,74 kune i ostvarene nepripadne imovinske koristi u iznosu najmanje od 23.763.395,86 kuna. 

Po zaprimljenoj kaznenoj prijavi USKOK je protiv prijavljenih osoba poduzeo odgovarajuće radnje prema Zakonu o kaznenom postupku.
​​