​Strani auto​​busni prijevoznici

1. srpnja 2021. na snagu stupaju odredbe Zakona o PDV-u kojima se propisuje Posebni postupak oporezivanja za usluge koje obavljaju porezni obveznici bez sjedišta unutar Europske unije i Posebni postupak oporezivanja za prodaju dobara na daljinu unutar Europske unije, za isporuke dobara unutar države članice koje obavljaju elektronička sučelja koja omogućuju te isporuke i za usluge koje isporučuju porezni obveznici sa sjedištem unutar Europske unije, ali bez sjedišta u državi članici potrošnje.

 

Primjena navedenih postupaka predstavlja mogućnost te strani porezni obveznik koji obavlja povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske koji odabere njihovu primjenu nije obvezan registrirati se za potrebe PDV-a u Republici Hrvatskoj, ne podnosi mjesečne prijave PDV-a niti Obrasce MCP, već obavljene usluge povremenog međunarodnog cestovnog prijevoza putnika na području Republike Hrvatske iskazuje u okviru navedenih postupaka putem elektroničkog sustava OSS. Više informacija o posebnim postupcima oporezivanja dostupno je putem poveznice: https://www.porezna-uprava.hr/PdviEu/Stranice/PDV_OSS.aspx

 

Strani porezni obveznik koji obavlja povremeni međunarodni cestovni prijevoz putnika na području Republike Hrvatske koji se ne prijavi za primjenu navedenih posebnih postupaka, postupa sukladno Uputi u nastavku.


 

​Navedeni dokumenti dostupni su na engleskom i njemačkom jeziku, a možete ih pronaći ovdje.​