27.08.2019
Prekogranična naplata uzdržavanja

​Konvencija o ostvarivanju alimentacijskih zahtjeva u inozemstvu, New York, 1956.


U Republici Hrvatskoj od 22. kolovoza 2019. godine Ministarstvo financija – Porezna uprava više ne obavlja poslove Otpremnog tijela u postupcima radi naplate uzdržavanja povodom 

- zahtjeva za naplatu uzdržavanja od obveznika koji se nalazi u drugoj državi ugovornici ove Konvencije (zahtjevi zaprimljeni od vjerovnika u Republici Hrvatskoj)

- zahtjeva za naplatu uzdržavanja od obveznika koji se nalazi u Republici Hrvatskoj (zahtjevi zaprimljenih od vjerovnika iz drugih država ugovornica Konvencije). 

Od 22. kolovoza 2019. godine poslove Središnjeg (odnosno i Otpremnog i Posredničkog) tijela u postupcima radi naplate uzdržavanja u inozemstvu obavlja Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku preuzelo je i nastavlja postupanje po svim zahtjevima za uzdržavanje u inozemstvu po kojima je, sve do promjene nadležnosti, u svojstvu Otpremnog tijela, postupalo Ministarstvo financija – Porezna uprava.  


Detaljnije informacije o mogućnostima primjene odnosno podnošenja zahtjeva na osnovi Konvencije o ostvarivanju alimentacijskih zahtjeva u inozemstvu, New York, 1956. (kao i na osnovi: Uredbe Vijeća (EZ) br. 4/2009 o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznavanju i izvršenju sudskih odluka te suradnji u stvarima koje se odnose na obvezu uzdržavanja i Konvencije o međunarodnom namirenju uzdržavanja djeteta i drugim oblicima obiteljskog uzdržavanja, Hag, 2007) moguće je dobiti prema dolje navedenim kontakt podacima u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Kontakt podaci Središnjeg tijela (odnosno Otpremnog i Posredničkog tijela):

 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Trg Nevenke Topalušić 1

10000 Zagreb

Telefon: 01 555 7111

Telefon za pozive izvan Republike Hrvatske: +385 1 555 7111

Telefaks: 01 555 7222

E-mail: ministarstvo@mdomsp.hr  

za Službu za međunarodnu suradnju u području zaštite djece i koordinaciju sustava socijalne sigurnostiPovratak na prethodnu stranicu