Igre na sreću i zabavne igre - Nagradne igre
Broj klase:461-01/05-01/99
Urudžbeni broj:513-07-21-07/05-2
Zagreb, 06.04.2005
Odgovor na upit
U vezi s vašim upitom od 04. travnja 2005. godine i namjere da u sklopu svojih registriranih poslovnih djelatnosti priredite natjecanje za fizičke osobe, radnog naziva "B", koje će trajati 45 dana s planiranim početkom od 20. travnja 2005. godine, u nastavku vam odgovaramo:
Odredbama članka 67. stavka 1. Zakona o priređivanju igara na srecu i nagradnih igara («Narodne novine», br. 83/02) propisano je da nagradne igre u smislu ovog Zakona jesu igre koje radi promidžbe svojih proizvoda i usluga priređuju trgovačka društva te druge pravne i fizičke osobe poduzetnici, pri čemu se priređivac obvezuje izvučenim dobitnicima podijeliti nagrade u robi ili uslugama, a da se od sudionika ne zahtjeva posebna uplata za sudjelovanje u igri.
Budući se u ovom slučaju ne radi o nagradnoj igri u smislu gore citiranih odredbi članka 67. stavka 1. Zakona, jer je iz upita i dostavljenih Pravila natjecanja "B" vidljivo da je pobjednik natjecanja onaj koji je ostvario bolje rezultate odnosno veću podršku preostalih 7 natjecatelja, a ostali natjecatelji dobivaju utješne nagrade, te da je natjecanje bazirano na snalažljivosti, fizičkoj spremnosti i intelektualnim sposobnostima pojedinca da se sa minimalnim sredstvima što bolje snađe u nepoznatim uvjetima, te s obzirom na činjenicu da se dobitnici utvrđuju bez postupka izvlačenja nagrada, Ministarstvo financija nije dužno na pravila ovog natjecanja izdati suglasnost.
Povratak na prethodnu stranicu