Igre na sreću i zabavne igre - Kladioničke igre
Broj klase:461-01/04-01/87
Urudžbeni broj:513-07-21-07/04-2
Zagreb, 08.04.2004
Priređivanje raznovrsnih klađenja
Na Vaš upit u pogledu primanja uplata za raznovrsno klađenje putem terminala u nastavku odgovaramo.
Člankom 51. stavak 4. Zakona o priređivanju igara na sreću i nagradnih igara (Narodne novine br. 83/02) uplate za klađenje primaju se na uplatnim mjestima kladionica i putem terminala za klađenje.
Člankom 5. Pravilnika o priređivanju kladioničkih igara (Narodne novine br. 167/03 i 24/04) uplatno mjesto kladionice mora imati najmanje 15m2 i mora biti opremeljeno sa:
1. Informacijskim sustavom za primanje uplata koji je u stalnoj vezi sa središnjom bazom podataka u sjedištu kladionice,
2. Metalnom kasom u kojoj se pohranjuju dobitni, nedobitni poništeni listići koji nisu pohranjeni u arhivi,
3. Općim pravilima klađenja koji moraju biti izloženi na dostupnom mjestu za sve igrače,
4. Ponudom (broj i tip događaja, tečaj)
5. Prostorom za obavljanje službenih rezultata događaja iz kladioničke ponude.
U uplatnom mjestu kladionice na vidnome mjestu mora biti istaknuta obavijest igračima o uvjetima i vremenu u kojem mogu odustati od izvršene uplate.
Člankom 6. stavak 1. Pravilnika propisano je da se uplate za klađenje mogu primati samo u poslovnicama (uplatnim mjestima)i na terminalima za klađenje za koje je priređivač dobio odobrenje Ministarstva financija.
Na temelju gore navedenih odredbi vidljivo je da za dobivanje odobrenja za uplatno mjesto za primanje raznovrsnih klađenja putem terminala treba ispuniti uvjete propisane Pravilnikom o priređivanju kladioničkih igara.
S obzirom na gore navedeno smatramo da ukoliko terminali za klađenje mogu osigurati primanje uplata u poslovnicama na način da kladitelj svoju ponudu samostalno odabire, potvrđuje, uplaćuje željeni iznos novca i na kraju dobije uplatni listić koji mora sadržavati sve podatke iz članka 9. Pravilnika o priređivanju kladioničkih igara, tada nema zakonske prepreke da terminali za klađenje ne budu u uporabi neke kladionice koja ima odobrenje za priređivanje raznovrsnih klađenja.
Kako uz dokumentaciju koju ste nam priložili niste naveli mjesto postavljanja terminala, način uplate i isplate eventualnog dobitka, nismo u mogućnosti odgovoriti da li navedeni terminali zadovoljavaju uvjete propisane gore navedenim Zakonom i Pravilnikom.
Povratak na prethodnu stranicu