01.07.2013
Fiskalizacijom do više reda na tržnicama u korist potrošača

​Povodom tučnjave na zadarskoj tržnici zbog primjene Zakona o fiskalizaciji priopćujemo sljedeće:
 
Nemili događaj na zadarskoj tržnici ukazuje na pravi razlog prosvjeda – poduzetnici koji nemaju želju plaćati poreze nastoje ne provoditi Zakon kako bi za sebe osigurali novac od poreznih obveznika. Odgovorni poduzetnici,  koji su svjesni da plaćanje poreza i doprinosa pridonosi povećanju  standarda zdravstva i obrazovanja te su krenuli s radom putem fiskalnih uređaja, grubo su fizički napadnuti od onih koji nemaju želju plaćati poreze i provoditi Zakon.
 
Evidentno je da nisu problem fiskalizacija i tehnička rješenja vezana uz fiskalizaciju i da je sedam mjeseci, od kada je krenuo proces fiskalizacije, bilo dovoljno vremena da se osiguraju tehnički uvjeti za poštivanje Zakona. Električnu energiju i pristup internetu mogle  su osigurati tržnice, a uređaje poduzetnici bez imalo negativnih utjecaja na poslovanje i tržnica i poduzetnika.
 
Ministarstvo financija  zgroženo je činom fizičkog obračuna s poduzetnicima koji žele pokazati da i u okolnostima kada tržnice nisu osigurale uvjete mogu poslovati sukladno Zakonu, što zahtijeva hitnu intervenciju s ciljem sankcioniranja neodgovornih poduzetnika.
 
Nemili događaj u Zadru poruka je svima onima koji daju potporu ljudima koji izbjegavaju plaćati porez. Jer, u 21. stoljeću osiguranje napajanja električnom energijom i internet mreže mali je i beznačajni problem.
 
Građanima ovim putem poručujemo da će fiskalizacija značiti manje prekupaca, više reda na tržnicama, transparentnije cijene proizvoda i kvalitetniju ponudu od proizvođača vlastitih proizvoda, odnosno kumica, i time omogućiti prostore na tržnicama koje su dosada okupirali preprodavači.