01.08.2013
​Unatoč velikim otporima fiskalizacija ide dalje!

​Unatoč otporima u javnosti s namjerom zaustavljanja fiskalizacije i suzbijanja „sive ekonomije" aktivnosti i pojačani nadzori Ministarstva financija nastavljaju se i dalje sukladno zakonskim okvirima.

 

Mjere prisilne naplate rezultat su neodgovornog odnosa poduzetnika prema zakonima, a ne porezne presije, kako se to često interpretira. Naglašavamo da Ministarstvo financija ne radi razlike među poreznim obveznicima i da tijekom nadzora prema svima postupa jednako.

 

Ovim ističemo kako su zakonske odredbe jasne i kako ih se svi trebaju pridržavati, a Ministarstvo financija - Porezna i Carinska uprava i nadalje će provoditi zakonom propisane poslove i ovlaštenja, s ciljem uvođenja reda na tržištu i zaštite potrošača.
 
 
Neistine koji se iznose o zaštitih velikih poreznih obveznika i nejednakog postupanja prema svima - ne pridonose borbi za uvođenje reda i porezne discipline.

  

Također, može se primijetiti ne poznavanje i ne razlikovanje propisa o poslovanju s gotovinom i onih koji se odnose na trošarinski sustav. Upravo u 2012. i 2013. godini posebno je pojačan nadzor prometa gotovinom, nadzor prometa roba, posebice trošarinskih roba kako potrošači ne bi bili izloženi prijevarama i prometu robe upitne kvalitete, što upućuje da se svim uvedenim propisima i odgovornim nadzorom upravo štite potrošači. Uvođenjem reda na tržište uklanjaju se robe iz nekih trgovina, odnosno s tržišta, koje nisu registrirane, a u prodaji će tako ostati kvalitetnija roba.

  

Zahvaljujemo se još jednom na potpori građanima Republike Hrvatske, koji su prepoznali trud Ministarstva financija i sami se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i uvođenje reda u promet gotovinom.
 
Pozivamo ih da i dalje svakodnevno prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone, dok ih se velika većina pridržava.
 
Računi se mogu provjeriti putem internetske stranice Porezne uprave http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna, nepravilnosti prijaviti na besplatni broj telefona 0800 1001, putem rubrike „Pišite nam" http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.
 
 
Tražite, uzmite račun, provjerite ga i prijavite nepravilnosti, jer, „Bez račune, se ne računa"!