02.11.2016
Obnova potpisanog certifikata Porezne uprave za fiskalizaciju
​​Najavljujemo kako će dana 11. studenoga  2016. godine  isteći aplikacijski Fiskalcis certifikat Porezne uprave te će isti biti zamijenjen novim obnovljenim certifikatom. Ovim certifikatom CIS Porezne uprave potpisuje XML poruku odgovora koja sadrži JIR i koja se povratno šalje naplatnom uređaju obveznika fiskalizacije. Naplatni uređaj bi trebao nakon zaprimanja ove poruke provjeriti njen elektronički potpis uporabom Fiskalcis certifikata koji je obveznik fiskalizacije preuzeo na svoj naplatni uređaj. Korištenje aplikacijskih certifikata osobito je važno radi uspostave sigurnosti i povjerenja s obje strane koje komuniciraju te se njime jedna drugoj predstavljaju.
 
Važno  je naglasiti da će se obnovljeni aplikacijski Fiskalcis certifikat izdati prema novom profilu certifikata kojeg je Fina započela izdavati 7. prosinca 2015. godine.
 
Obzirom da je prema novom profilu certifikata izdan i poslužiteljski certifikat cis.porezna-uprava.hr čija je obnova bila 13.06.2016. pretpostavka je da su za veći dio naplatnih uređaja tada napravljene potrebne prilagodbe, međutim, ovisno o izvedbi naplatnog uređaja postoji mogućnost da za jedan dio naplatnih uređaja nisu napravljene potrebne provjere i prilagodbe u dijelu provjere elektroničkog potpisa budućim Fiskalcis certifikatom Porezne uprave.
Kako bi se na vrijeme provela provjera hoće li naplatni uređaji moći bez problema provesti provjeru elektroničkog potpisa budućim Fiskalcis certifikatom Porezne uprave, pozivamo vas da na vrijeme poduzmete sve potrebne korake za provjeru rješenja vaših naplatnih uređaja.
 
Ovim vas putem obavještavamo da je Demo certifikat Fiskalcistest Porezne uprave za potrebe testiranja dostupan od 20. rujna 2016. godine.
 
Novi Fiskalcis certifikat Porezne uprave će se početi primjenjivati 11. studenog 2016. godine, a za preuzimanje je  dostupan od 4. listopada 2016. godine.
 
Kako bi svoje naplatne uređaje mogli koristiti bez problema, pozivamo vas da pratite obavijesti na stranicama Porezne uprave i FINA-e te na vrijeme preuzmete certifikate.
 
Dodatna pitanja oko preuzimanja certifikata možete postaviti na e-mail adresu certifikati-fiskalizacija@fina.hr.  
 
 
Sva pitanja oko tehničke podrške vezano za povezivanje na testnu okolinu CIS-a Porezne uprave možete uputiti na e-mail adresu: fiskalizacija.help@apis-it.hr.