Porez na dodanu vrijednost - Porezna stopa
Broj klase:410-19/00-01/258
Urudžbeni broj:513-07/02-2
Zagreb, 02.07.2002
Primjena porezne stope od 0%
U povodu upita društva "A", primjenjuje li se porezna stopa od 0% i na proizvod grissini, u nastavku odgovaramo.
Odredbama članka 10a. stavak 1. točka a) Zakona o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine", broj 47/95 do 73/2000), i članka 57. stavak 1. točka a) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ("Narodne novine", broj 60/96. do 54/01.), propisano je da se porez na dodanu vrijednost plaća po stopi 0% na sve vrste kruha. Pod kruhom se smatraju sve vrste ispečenog kruha (pšenični, raženi, ječmeni, kukuruzni, kruh od heljde, kruh od soje, kruh od posija i kruh od kromira) koji se stavljaju u promet pod nazivom kruh bijeli, polubijeli, crni, peciva i drugi pekarski proizvodi kao što su kifle, perece, žemlje, pogače, lepinje, kajzerice, osim svih vrsta kolača, bureka i ostalih pekarskih i slastičarskih proizvoda.
Proizvod grissini, naveden u predmetnom slučaju, nije izričito naveden u čl. 10a. stavak 1. točka a) Zakona i članka 57. stavak 1. točka a) Pravilnika, te se oporezuje po stopi od 22%.
Povratak na prethodnu stranicu